VIDEO: Preşedintele Turkmenistanului vrea să închidă „Poarta Iadului”

Preşedintele Turkmenistanului a ordonat stingerea unui incendiu care arde de zeci de ani într-un crater imens de gaz din deşert, cunoscut sub numele de „Poarta iadului".

Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO: Preşedintele Turkmenistanului vrea să închidă „Poarta Iadului”
Foto: Twitter Le Figaro

Preşedintele Gurbanguli Berdimuhamedov vrea ca acesta să fie stins din motive de mediu şi sănătate, precum şi ca parte a eforturilor de creştere a exporturilor de gaze. Misterul înconjoară crearea craterului Darvaza în deşertul Karakum.

Mulţi cred că s-a format atunci când o operaţiune de foraj sovietică a mers prost în 1971. Dar exploratorul canadian George Kourounis a examinat adâncimea craterului în 2013 şi a descoperit că nimeni nu ştie cu adevărat cum a început.

Potrivit geologilor turkmeni locali, uriaşul crater s-a format în anii 1960, dar s-a aprins abia în anii 1980, notează Adevărul.ro.

Craterul este una dintre cele mai populare atracţii turistice din Turkmenistan.

Pierdem resurse naturale valoroase pentru care am putea obţine profituri semnificative şi să le folosim pentru a îmbunătăţi bunăstarea poporului nostru”, a spus preşedintele.

Acesta le-a cerut oficialilor să „găsească o soluţie pentru stingerea incendiului".

Numeroase încercări de a pune capăt incendiului, inclusiv în 2010, când Berdimuhamedov a ordonat experţilor să găsească o modalitate de a stinge flăcările.

În 2018, preşedintele a redenumit craterul Shining of Karakum.