VIDEO - Florin Cîţu: Cultura arată ceea ce are mai de preţ o naţiune, ceea ce defineşte poporul în adevăratul sens al cuvântului

Ziua Culturii Naţionale a fost celebrată, sâmbătă, în plenul Senatului printr-un eveniment la care au participat elevi de gimnaziu.

Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO - Florin Cîţu: Cultura arată ceea ce are mai de preţ o naţiune, ceea ce defineşte poporul în adevăratul sens al cuvântului

Mai mulți copii, unii îmbrăcaţi în costum popular, au ocupat băncile senatorilor, iar evenimentul a fost deschis de preşedintele Senatului, Florin Cîţu.

Această zi pe care o sărbătorim an de an ne reaminteşte şi ne spune de fiecare dată câte o poveste bogată şi deplină despre cine suntem şi care sunt reperele şi valorile noastre culturale, care ne definesc ca popor. Cultura ne ajută să înţelegem mai bine viaţa şi societatea în care trăim. O societate bogată în opere literare ale cărturarilor iluminişti, în creaţii artistice inestimabile, în cunoaştere ştiinţifică şi, nu în ultimul rând, în evenimente memorabile ale elitelor paşoptiste şi ale tuturor celor care s-au jertfit pentru ca această ţară să fie ce este astăzi: o democraţie tânără şi consolidată, membru deplin al familiei europene, un partener relevant şi de încredere în organizaţii internaţionale, toate acestea construite pe o moştenire culturală valoroasă care contribuie zi de zi la formarea unui sentiment profund de mândrie şi apartenenţă naţională”, a declarat Florin Cîţu.

Potrivit preşedintelui Senatului, “cultura arată ceea ce are mai de preţ o naţiune, ceea ce defineşte poporul în adevăratul sens al cuvântului şi ceea ce îl reprezintă”.

“Cuvântul cultură înseamnă a cultiva şi a avea grijă. Este exact ceea ce noi avem datoria să facem pentru această valoroasă moştenire culturală. Cultura arată ceea ce are mai de preţ o naţiune, ceea ce defineşte poporul în adevăratul sens al cuvântului şi ceea ce îl reprezintă. Pe lângă această formă de identitate, ne oferă şi un puternic sentiment de apartenenţă şi de manifestare a valorilor şi credinţelor”, a continuat Cîţu.

Președintele Senatului a vorbit şi despre poetul naţional Mihai Eminescu.

Este foarte important acest moment în care cultivăm şi imaginea poetului emblematic, pentru că astfel contribuim fiecare în parte la ceea ce înseamnă de fapt cultura unei naţiuni”, a subliniat preşedintele Senatului.

Cîţu i-a felicitat pe participanţii la eveniment.

Într-o realitate plină de contradicţii economice, sociale, politice este nevoie şi de asemenea gesturi care până la urmă nu fac decât să ne amintească că suntem români şi gândim, trăim româneşte”, a conchis preşedintele Senatului.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Institutului Cultural Roman.

Vă invit să descoperiţi cultura în fiecare zi”, a declarat preşedintele ICR, Liviu Jicman, care i-a invitat pe copiii să trimită propuneri pentru organizarea Zilei copilului la reprezentanţa Institutului din Chişinău.

Actorul Claudiu Bleonţ a recitat poezii de Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Lucian Blaga şi Marin Sorescu. Poezii de Eminescu au recitat şi mai mulţi tineri. Scriitorul Petre Crăciun le-a citit copiilor poveştile “Zmeul fără carte” şi “Lacul vindecător” din volumul său “100 de poveşti şi basme”.

Elevii au vizitat cu această ocazie Palatul Parlamentului.