VIDEO - Dezastru la Constanța: Explozie urmată de incendiu, pe platforma Petromidia

În zona platformei Petromidia a avut loc vineri la prânz o explozie în care au fost rănite două persoane, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța. Din primele informaţii incendiul se manifestă violent.

Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO - Dezastru la Constanța: Explozie urmată de incendiu, pe platforma Petromidia

UPDATE: Explozia urmată de incendiu de la Petromidia contabilizează până la această oră cinci răniţi şi o persoană decedată.

Prefectul judeţului Constanţa, Silviu iulian Coşa, a anunţat că persoana care fusese dată dispărută a fost găsită moartă. Cadavrul a fost găsit în incinta rafinăriei.

Vineri, 2 iulie 2021, la ora 12:16 a fost anunţat printr-un apel la 112, un incendiu la Rafinăria Petromidia, localitatea Năvodari, judeţul Constanţa.

Video: HotNews

În aproximativ 8 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la faţa locului şi au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă şi degajări de fum. Imediat  de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul  judeţului a fost activat planul roşu de intervenţie care presupune suplimentarea resurselor medicale la faţa locului.

Prioritatea echipajelor  de intervenţie a reprezentat-o evacuarea imediată a victimelor, dintre care, 1 cu arsuri pe 45% din suprafaţa corpului transportată cu elicopterul SMURD la spital, 1 cu arsuri la nivelul feţei transportată la spital, 1 cu traumatism membru inferior, 1 cu traumatism lombar transportată la spital, 1 cu arsuri minore.

La acest moment se efectuează operaţiuni de căutare - salvare în cazul unei  persoane dispărute.

Incendiul a fost localizat la ora13:14, fiind astfel eliminat pericolul extinderii acestuia la vecinătăţi.

La locul intervenţiei s-au deplasat aproximativ 50 de pompieri către au încadrat în primă fază 5   Autospeciale de stingere cu apa şi spumă, 1 autocamion cu 2000 l substanţa de stingere, 1 autospecială transport victime multiple, 1 cisternă,  5 ambulanţe SMURD de prim ajutor, 1 unitate de terapie intensivă mobilă, 5 ambulanţe ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanta si un elicopter SMURD.

Pentru optimizarea acţiunilor de răspuns, s-a dispus alocarea de forte suplimentare, respectiv: 8 autospeciale de atingere cu apă şi spumă din cadrul ISU Călăraşi, Ialomiţa, Tulcea, Brăila, precum şi un autocamion cu 2.000 litri substanţă de stingere.

Ulterior cantitatea de substanta de stingere a fost suplimentata cu cate 2000 l de la ISU CL, ISU GL, ISU TL, ISU ÎL şi ISU VN La acest moment situaţia este sub control, iar în urma consultării cu reprezentanţii Gărzii de Mediu, direcţia fumului este în sens opus fată de plajă şi de oraş, motiv pentru care cetăţenii sunt în siguranţă.

Cu toate acestea, autoritățile roagă populaţia să îşi ia măsuri de autoprotecţie prin închiderea ferestrelor.

Știre inițială:

A fost declanșat planul roșu de intervenție, a declarat Silviu Coșa, iar locuitorii din zonă au primit un mesaj prin RO Alert.

Potrivit unui bilant oficial al Ministerului Sanatatii, o persoana are arsuri pe aproximativ 45% din suprafata corporala si a fost transportata cu elicopter SMURD la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta pentru stabilizare si evaluare.

Citește și: Raed Arafat, despre explozia de la Petromidia: Nu știm cauza, acum e important să controlăm situația

Una dintre victime a suferit un traumatism lombar, iar o alta are arsuri la nivelul fetei.

Pentru gestionarea incidentului, la fata locului au fost trimise 8 autospeciale de stingere, 2 ambulanţe SMURD şi o unitate de terapie intensiva mobila.

„Incendiul se manifestă la o instalație de transport petrolier, iar în acest moment, salvatorii acționează pentru închiderea robineților și întreruperea alimentării cu combustibil”, au declarat reprezentanții ISU.

Impactul asupra mediului poate fi major”, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Din primele evaluări ale Agenției Naționale a Mediului, norul de fum se deplasează spre mare. Avem la fața locului un laborator mobil care analizează situația”, a adăugat ministrul Mediului.

"Pentru eficientizarea misiunii de răspuns, la nivelul judeţului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Totodată, având în vedere degajările mari de fum, pentru protecţia populaţiei aflate în proximitate a fost transmis mesaj RO-ALERT", precizează IGSU.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, vineri, după explozia de la Rafinăria Petromidia, că impactul asupra mediului va fi major. ”Norul de fum nu se deplasează spre ţărm, se deplasează spre mare”, a transmis ministrul.

Am fost informat că acum câteva minute a avut loc o explozie majoră la Petromidia Năvodari. Situaţia este gravă. Controlul a fost preluat de ISU, se concentrează toată lumea pe stingerea incendiului. Accesul este restricţioat, limitat, nici comisarii GNM nu au acces în zonă, există în continuare pericol de explozie”, a declarat, vineri, Tanczos Barna, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că impactul asupra mediului va fi major.

Impactul asupra mediului va fi major, din primele evaluări făcute de ANM, norul de fum nu se deplasează spre ţărm, se deplasează spre mare. Avem la faţa locului laboratorul mobil”, a mai transmis ministrul.