VIDEO: Corabia solară a faraonului Keops a fost mutată în Marele Muzeu Egiptean

Corabia solară a faraonului egiptean Keops, cu o vechime de aproximativ 4600 de ani, a fost transportată la Marele Muzeu Egiptean, relatează AFP, citat de HotNews.

Aug 7, 2021 - 20:48
Aug 7, 2021 - 20:49
Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO: Corabia solară a faraonului Keops a fost mutată în Marele Muzeu Egiptean
Sursa foto: BBC
După ce a traversat străzile din Giza într-un vehicul autonom, barca lui Keops descoperită în 1954 în colțul sudic al Marii Piramide și-a încheiat lunga călătorie către Marele Muzeu Egiptean”, se arată într-un comunicat al Ministerului Antichităților, citat de HotNews.
Marea Piramidă din Cairo - cunoscută și sub numele de Piramida lui Keops - este cea mai mare dintre cele trei piramide din Giza și găzduiește mormântul lui Keops.
Corăbiile solare erau îngropate în apropierea camerelor regale de înmormântare, deoarece aveau rolul de a-i transporta pe decedați în viața de apoi.
Corabia lui Keops, lungă de 42 de metri și având o greutate de 20 de tone, este „cel mai mare și mai vechi artefact din lemn din istoria omenirii”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Antichităților din Egipt.
Călătoria sa, cu ajutorul unui vehicul special controlat de la distanță, importat din Belgia, a început vineri seară și a durat 10 ore, scrie agenția oficială de știri MENA, citată de HotNews.

Marele Muzeu Egiptean, de pe platoul Giza, locul unde se află și faimoasele piramide, a fost prezentat de Egipt drept un reper arheologic important, care găzduiește cele mai prețioase antichități ale sale. Data inaugurării muzeului nu a fost încă făcută publică.

Egiptul se bazează pe o serie de descoperiri arheologice recente pentru a-și revigora sectorul turistic, vital, dar aflat în dificultate după ce a suferit șocuri multiple, de la Revoluția din 2011 până la pandemia actuală.

În aprilie, autoritățile au mutat 22 de mumii ale unor regi și regine din Egiptul antic într-o mare ceremonie pe străzile din Cairo. Mumiile regale au fost mutate la Muzeul Național al Civilizației Egiptene (NMEC), noua casă a rămășițelor regale.