Reacția portăriței din Iran, acuzată că ar fi de fapt bărbat: „Sunt femeie, acesta este un act de bullying din partea Iordaniei și îi voi da în judecată”

Zohreh Koudaei, în vârstă de 32 de ani, portărița naționalei de fotbal feminin a Iranului, acuză Federația iordaniană de fotbal că a comis un act de „bullying” față de ea, susținând că ar fi bărbat, relatează Daily Mail, citat de Libertatea.

Urmărește-ne peGoogle news
Reacția portăriței din Iran, acuzată că ar fi de fapt bărbat: „Sunt femeie, acesta este un act de bullying din partea Iordaniei și îi voi da în judecată”

Sunt femeie. Acesta este un act de bullying din partea Iordaniei. Voi da în judecată Federația iordaniană de fotbal”, a declarat Zohreh Koudaei, potrivit ziarului turc Hurriyet, citat de Libertatea.ro.

Totul a început după ce Iranul s-a calificat în premieră la Cupa feminină a Asiei din 2022 învingând Iordania după lovituri de departajare, cu 4-2. Zohreh Koudaei a apărat două penalty-uri în partida disputată în Uzbekistan, pe 25 septembrie.

Pe 5 noiembrie, reprezentanții Federaţiei de fotbal din Iordania au acuzat naționala feminină a Iranului că a folosit un bărbat în poartă, vorbind despre îndoieli cu privire la „eligibilitatea unui jucător participant”, dar și despre „un istoric cu probleme de gen și dopaj” al echipei iraniene de fotbal feminin. Instituția a cerut atunci o anchetă din partea Confederației Asiatice de Fotbal.

Managerul echipei iraniene a negat acuzațiile, susținând că echipa iordaniană, care era mare favorită pentru calificarea la Cupa feminină a Asiei de anul viitor, caută „o scuză” pentru că a pierdut meciul.

Colectivul medical a examinat cu atenție din punct de vedere hormonal fiecare jucătoare din echipa națională, pentru a evita orice probleme în acest sens, așa că le spun tuturor fanilor să nu-și facă griji”, a declarat Maryam Irandoost, antrenoarea naționalei feminine de fotbal a Iranului, adăugând că echipa va oferi anchetatorilor toate documentele necesare.

Fotbalul este un sport extrem de popular în rândul femeilor din Iran, în ciuda legii islamice foarte stricte, care le interzice să urmărească meciurile dintre bărbați.

Nu este prima dată când naționala Republicii Islamice este acuzată că trimite bărbați la meciurile feminine. În 2015, opt jucătoare din echipă au fost bănuite că sunt bărbați care urmau să sufere operații de schimbare de sex.

Anterior, Federația Iraniană de Fotbal anunțase că va aduce teste medicale aleatorii pentru verificarea sexului jucătorilor săi.

Operațiile de schimbare de sex sunt legale în Iran de la mijlocul anilor 80, când ayatollahul Ruhollah Khomeini, liderul suprem iranian, a emis o hotărâre religioasă în acest sens.

Cupa feminină a Asiei este programată să înceapă în India în ianuarie 2022.

Sursa: Libertatea.ro