Profesor universitar, despre teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă: „Cum a absolvit acest supra-om acest doctorat? În timp ce trăgea în talibani?”

Activitatea universitară a premierului Nicolae Ciuică este pusă sub semnul întrebării de către un profesor universitar, după ce acesta din urmă a observat că actualul șef al Executivului a publicat o serie de lucrări pe care nimeni nu le-a văzut, într-o perioadă în care acesta era „șef de operații” sau „împuternicit Stat Major” în Armată.

Dec 12, 2021 - 12:32
Dec 12, 2021 - 13:47
Urmărește-ne peGoogle news
Profesor universitar, despre teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă: „Cum a absolvit acest supra-om acest doctorat? În timp ce trăgea în talibani?”
Foto: Facebook Nicolae Ciucă

UPDATE - Precizările purtătorului de cuvânt al Guvernului României:

Referitor la informațiile publicate de dumneavoastră în articolul “Profesor universitar, despre teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă: „Cum a absolvit acest supra-om acest doctorat? În timp ce trăgea în talibani?”, facem următoarele precizări:

Mii de militari ai Armatei României au absolvit diverse forme de pregătire (cursuri, licență, master etc.) în instituțiile militare de învățământ ale celorlalte state membre ale Alianței Nord-Atlantice. Toate acestea s-au derulat în baza unor acorduri între instituțiile românești și cele aliate. În cazul domnului Ciucă, taxa de școlarizare a fost plătită de partenerul american, conform programelor de cooperare existente.

Pe perioada cât militarii participau la diferite forme de instruire în străinătate, aceștia rămâneau încadrați pe posturile deținute la plecarea din țară fiind detașați la studii și primind o parte din drepturile salariale ce li se cuveneau. Pe toată perioada școlarizării, atribuțiile de serviciu erau delegate altor persoane încadrate în structura din care făceau parte. Cursurile absolvite – la vremea aceea – de locotenent-colonelul Ciucă s-au desfășurat în SUA pe toată perioada.

Pentru admiterea într-una din instituțiile militare de învățământ din străinătate, militarii parcurg un proces intern de selecție și admitere. Selecția are loc în interiorul Armatei României și abia apoi se desfășoară și procedura de admitere specifică respectivei instituții de învățământ partenere. Procedura prevede, între altele, și transmiterea tuturor documentelor necesare și acceptarea acestora de către instituția militară de învățământ înainte de începerea cursurilor. Locotenent-colonelul Ciucă nu a făcut excepție de la aplicarea acestor prevederi.

Lucrarea susținută la Colegiul de Război al Forțelor Terestre poate fi consultată aici: https://apps.dtic.mil/sti/citations/ADA449424.

Lucrarea de doctorat a maiorului și, ulterior, locotenent-colonelului Nicolae-Ionel Ciucă se află la biblioteca Universității Naționale de Apărare din București. Ofițerul a parcurs studiile universitare de doctorat pe durata mai multor ani, susținându-și teza în anul 2003. Susținerea a fost amânată cu un an tocmai din cauza participării la misiunea din Afganistan. Îndrumător a fost colonelul Prof.univ. Dr. Emil Chețe.”

_______________________________________________________________________

Reacția reprezentanților Guvernului României vine după ce Cătălin Avramescu, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București, a publicat pe contul său de Facebook o serie de inconsecvențe cu privire la activitatea universitară a premierului Nicolae Ciucă în perioada în care acesta era șef în Armată.

Întrebările pe care profesorul universitar le-a publicat vin la scurt timp după scandalul de plagiat care-l vizează pe ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Florin Roman, notează Ziare.com.

Pe lângă faptul că generalul Nicolae Ciucă n-ar fi avut timp să desfășoare o amplă activitate de cercetare într-o perioadă în care se ocupa de coordonarea trupelor românești în Afganistan (2002-2003), prof. Cătălin Avramescu observă că lucrarea de doctorat a actualului premier, deși figurează ca publicată, e de negăsit.

În plus, Nicolae Ciucă a „produs” lucrearea științifică la celebra „fabrică de doctorate”, respectiv Universitatea de Apărare Carol I.

Mesajul integral al prof. Cătălin Avramescu:

„Este Nicolae Ciucă un impostor? CV-ul său pe de adresa Guvernului României ridică câteva probleme.

Individul spune că în 2006 a luat un `master în Studii Strategice` de la `Colegiul de Război, SUA`. Presupun că este vorba de Army War College. Iată ce nu înțeleg:

1. Programul International Fellows al Army War College cere plata imediată a unui deposit de 6.500 de dolari. (Poate că suma, în 2006, era mai mică). A plătit cineva pentru Ciucă acești bani? Poate Ministerul Apărării. Problema este că Ciucă, în 2006, figurează și ca `șef operații` și `împuternicit stat major` la Craiova. Încasa în acest timp salariu/soldă? Sau făcea muncă voluntară ca șef de operații? Conducea statul major din concediu?

2. Mai bizar e altceva. Programele de master presupun, de regulă, un an sau doi de studii full-time. Dar în 2006 Ciucă, conform CV-ului, este la Craiova. Poate că Ciucă, cine știe, și-a teleportat o dublură la Army War College. Eu nu știu să explic această anomalie. Știu că într-o instiutuție de învățământ superior trebuie să vii la cursuri. Asta rezultă și din site-ul de la Army War College: `The resident class is in session for 10 months at Carlisle Barracks`.

3. Mai există la Army War College un program la distanță. Acesta acordă Master of Strategic Studies. Poate că Ciucă a făcut acest program. Dar atunci de ce nu spune în CV că acestea sunt simple `studii la distanță`? 15 ore pe săptămână, prin internet.

4. A spus Ciucă colegiului american, în 2006, că el avea deja un doctorat în 2003? Multe universități pur și simplu nu acceptă să iei un master în domeniul unde ai deja un doctorat. (Este logic, nu?).

5. A văzut cineva lucrarea de doctorat a lui Ciucă, `Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale`? Individul a susținut această teză, se înțelege din CV, în 2003 la Universitatea de Apărare Carol I. Mda... Problema este că `universitatea` cu pricina este o fabrică de plagiate. Pandele, Tobă și alte loaze ale tranziției României spre nicăieri și-au împopoțonat CV-urile cu `doctorate` de la acest stabiliment. Cine a fost `conducătorul` de doctorat al lui Ciucă? CV-ul oficial păstrează misterul.

6. Cum a absolvit acest supra-om (Ciucă Nicolae-Ionel) acest doctorat? Priviți CV-ul individului. Între Iunie 2002 și Ianuarie 2003 era în Afganistan. Scria la teză în acest timp? În timp ce trăgea în talibani? Poate, dar ar fi un fenomen să scrii trei paragrafe după ce tragi două încărcătoare de mitralieră.

7. Unde sunt publicațiile? Master, doctor: asta presupune, în lumea normală, publicații. Nici nu mai e posibil acum să iei un doctorat fără să publici în reviste sau la edituri recunoscute. Unde sunt publicațiile savantului Ciucă? CV-ul oficial nu listează absolut nici una”.

Ziare.com, Facebook Cătălin Avramescu