Motivele pentru care tatuajele și piercing-urile sunt interzise la admiterea în școlile de Poliție din România

Tinerii care își doresc să urmeze o carieră în Ministerul de Interne, dar care au fost rebeli în adolescență și au decis să se tatueze sau să-și facă un piercing ”la vedere” nu sunt acceptați la examenele de admitere în școlile de poliție.

Aug 6, 2021 - 10:16
Urmărește-ne peGoogle news
Motivele pentru care tatuajele și piercing-urile sunt interzise la admiterea în școlile de Poliție din România

Acest aspect este specificat clar în Ordinul M.A.I nr. 140/2016 privind condițiile legale și criteriile specifice de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituțiile de învățământ pe locurile destinate formării inițiale a polițiștilor.

Astfel, unul dintre criteriile specifice pentru recrutarea candidaților la examenele de admitere în instituțiile de învățământ, forma de învățământ cu frecvență, este ”să nu aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp”, potrivit Ordinului MAI.

Se face totuși o derogare pentru candidații în cazul cărora tatuajele sunt acoperite de uniforma de vară a Poliției Române.

Au fost cazuri, spun surse din MAI, în care candidații (în special fetele) au încercat să fenteze legea și au mascat cu fond de ten tatuajele în speranța că acestea nu vor fi observate la admitere. MAI avertizează totuși că verificarea medicală este extrem de riguroasă, iar personalul medical are ”ochiul format” pentru astfel de situații.

Luând în considerare cele de mai sus, menționăm faptul că, până la modificarea cadrului normativ incident în vigoare, nu se poate da curs pozitiv unei cereri de derogare”, au precizat surse MAI, citate de Ziare.com.

Sursele citate de Ziare.com au explicat că un tatuaj la vedere poate fi un semn distinctiv, ușor de identificat, care poate pune în pericol activitatea un polițist care ajunge să lucreze ”sub acoperire” într-o structură specială a MAI.

Polițiștii care termina cursurile unei școli de agenți nu ajung să lucreze doar la Ordine Publică. Ei pot fi recrutați și în alte structuri unde un tatuaj sau un alt element distinctiv îi pot periclita activitatea. Atâta vreme cât uniforma de vară acoperă acel semn, tatuaj sau element decorativ putem trece cu vederea, dar dacă este la vedere, în zona feței, a brațelor, atunci legea este clară”, au precizat sursele citate de Ziare.com.

Există și o explicație neoficială a interzicerii tatuajelor în rândul viitorilor polițiști. Acestea nu sunt bine văzute de psihologi, fiind considerate o expresie a unor elemente de personalitate speciale, având în vedere că în multe cazuri decizia de a se tatua este luată în momente de tulburare emoțională.

Ziare.com