Ministrul Muncii: Deocamdată sunt sigure majorările de pensii prevăzute în programul de guvernare, dar bugetul trebuie suplimentat în 2022

Marius Budăi a anunţat că bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale are nevoie anul viitor de o suplimentare, pentru a putea fi plătite pensiile.

Dec 3, 2021 - 16:03
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Muncii: Deocamdată sunt sigure majorările de pensii prevăzute în programul de guvernare, dar bugetul trebuie suplimentat în 2022

Bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale are nevoie în 2022 de o suplimentare de 11 miliarde de lei pentru plata pensiilor.

"Cu siguranţă bugetul (Ministerului Muncii, n.r.) va trebui suplimentat (anul viitor, n.r.), impactul bugetar va fi discutat în coaliţie şi în Guvern şi cu siguranţă le veţi regăsi în construcţia bugetului pe anul 2022. Este vorba de 11 miliarde pentru pensii, 1,8 - 1,9 miliarde pentru alocaţii, avem vreo 212 milioane pentru a institui cea de-a treisprezecea indemnizaţie pentru persoanele cu dizabilităţi", a afirmat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a apreciat că statul român este obligat să acopere aceste creşteri de cheltuieli, deoarece Constituţia obligă Guvernul să aibă grijă de cetăţeni. 

"Statul român e obligat să le suporte (majorările de fonduri solicitate la bugetul Ministerului Muncii, n.r.). Toţi cetăţenii din România, indiferent că vorbim de copii, angajaţi, persoane cu dizabilităţi, pensionari, sunt cetăţenii acestei ţări. Statul, prin Constituţie, este obligat să aibă grijă de cetăţenii săi", a menţionat Marius Budăi.

"Deocamdată certă este majorarea de la 1 ianuarie, cea din programul de guvernarea, adică punctul de pensie de la 1.442 la 1.586 de lei, creşterea indemnizaţiei sociale minime de la 800 la 1000 de lei și sprijin pentru cei cu venituri mici pentru a traversa perioada de criză. (...) Asta este cert și la asta lucrăm zilele acestea, iar pentru că e vorba de părinții și bunicii noștrii, n-ar vrea să-i mint. Deocamdată certă este că majorarea de la început de an este cea prevăzută în programul de guvernare," a declarat Budăi la Realitatea Plus.

Guvernul a adoptat la finalul lunii noiembrie a doua rectificarea bugetară din acest an, menţinându-se ţinta de deficit de 7,13% din PIB, a anunţat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Acesta a atras atenţia că există carenţe structurale în modul în care proiecţiile bugetare se fac în România şi de aceea s-a ajuns în situaţia ca în ultima lună să fie nevoie de alocarea de bani pentru pensii.