Ministrul de Interne: „Am decis să reanalizăm la nivelul MAI procesul de recrutare din sursă externă” - Reacția lui Bode după accidentul din București și cazul Bolintin Vale

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a avut luni prima reacţie în cazul accidentului în care un poliţist a lovit două fetiţe, în Bucureşti, una dintre ele murind. ”Regret enorm această tragedie care a șocat o țară întreagă”, ”sentimentul este unul cutremurător”, a spus Lucian Bode.

Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul de Interne: „Am decis să reanalizăm la nivelul MAI procesul de recrutare din sursă externă” - Reacția lui Bode după accidentul din București și cazul Bolintin Vale

Ministrul de Interne a declarat că poliţistul implicat în accidentul din București nu executa o misiune de urgenţă. Bode a anunţat că va fi revizuită procedura de selecţie a personalului din sursă externă, dat fiind că poliţistul care a produs accidentul fusese recrutat astfel.

Din păcate, un polițist din cadrul Secției 5 a Capitalei a accidentat două minore, Raisa pierzându-și viața iar Maria suferind mai multe traumartisme. Regret enorm această tragedie care a șocat o țară întreagă și dincolo de funcția ministerială sunt tatăl unei fetițe de vârstă apropiată cu Raisa, iar sentimentul pe care îl simt este cutremurător. Orice am spune, orice am face, nu o putem aduce pe Raisa înapoi, vorbim de o faptă ireparabilă. Însă pentru familie și pentru opinia publică am obligația să dipun măsuri. Transmit condoleanțe familiei Raisei și însănătoșire grabnică Mariei.

Imediat după producerea tragediei, am solicitat transprență și celeritate în documentarea acestui caz. Am alocat resurse și am sprijinit ancheta. Polițistul a fost pus la dispoziție de către Poliția Capitalei.

S-au declanșat verificări la adresa polițistului, el se afla în exercitarea activităților polițienești. Nu era într-o misiune cu caracter urgent. Și dacă te deplasezi în misiune de urgență, cel care conduce o mașină a poliției are obligația să circule cu prudență, nu există scutirea de răspundere penală”, a declarat luni ministrul de Interne, Lucian Bode.

Un accident în care un copil este omorât pe trecerea de pietoni este o tragedie. Pentru mine, imaginea și, mai ales, comentariile cum că polițistul ar fi verificat cu piciorul dacă fata trăiește au fost la fel de șocante ca și accidentul în sine. Pentru mintea unui om normal, o astfel de imagine nu poate fi concepută, nu poate fi înțeleasă”, a spus Bode.

Sunt martori audiați care spun dacă s-a întâmplat sau nu s-a întâmplat așa. Am văzut în spațiul public aseară o înregistrare care ar fi de la STS pe 112 din care rezulta că polițistul s-a coordonat cu dispecerii, la un moment dat spunându-i să mute, să așeze corpul copilului pe partea stângă, ajutandu-l să-i dea primul ajutor. (...) Sunt convins că procurorul va avea în final dovezile. Fetița se afla poziționată pe partea stângă atunci când au venit salvatorii în mai puțin de 8 minute de la apel și polițistul ar fi fost cel care a întors victima pe partea stângă”, a mai spus Bode.

„Am decis sa reanalizam la nivelul MAI procesul de recrutare din sursa externă. Pe cât de necesar, pe atât de riscant. O să va prezint cifre să vedeți care este deficitul de resursă umană. Suntem obligați să recurgem la aceasta procedura de selecție pentru a acoperi acest deficit de personal uriaș în MAI, aproape 30.000 de functii.

De asemenea, vom pune accent în continuare pe componenta de recrutare de specialiști în MAI în actiunile de recrutare din sursa externă. 

Este necesar sa creștem cifra de școlarizare. Atât în școlile postliceale cât și la academie.

Dincolo de pregătirea din școală, dincolo de pregatirea în cele câteva luni după recrutarea din sursă externă, considerăm că este extrem de important procesul de pregătire continuă a angajatilor din MAI. Acest lucru l-am făcut și anul trecut și îl vom face și în anul 2022.

MAI a identificat o serie de probleme în Legislația Rutieră. Fac un apel la întreaga clasă politica sa ne susțină în Parlament în demersul nostru de a moderniza legislatia rutiera in România. Cu tot ce înseamnă responsabilitati, sanctiuni si termeni.”

Ministrul de Interne a criticat în termeni duri și situația din Bolintin Vale, unde polițiștii par să nu mai aibă putere să impună legea în fața clanurilor. Lucian Bode vorbește despre „putregaiul” unui sistem și „cârdășia” cu infractorii.

„Această tragedie a scos la iveală, încă o dată, putregaiul unui sistem care s-a degradat de la an la an, în ultimii 30 de ani. Resurse umane insuficiente, câteodată s-au dovedit a fi slab pregătite, câteodată în cârdășie cu puterea politică locală și câteodată în cârdășie cu infractorii de la nivel local” a declarat luni ministrul de Interne.

Bolintin Vale, o comunitate cu 15.000 de locuitori la ultimul recensământ, aproximativ 15 % din populație, populație activă. Avem sute de comunități în România din această categorie, să spun, din 15-20.000 de locuitori, 2.000-3.000 reprezintă populație activă. Ceilalți nu sunt nici șomeri, nici nu înregistrează alte venituri. Și ne punem întrebarea, evident, din ce trăiesc? Și avem și răspunsul, de unde aceste cifre alarmante pe zona infracționalității, a furturilor și așa mai departe” a mai spus ministrul.

În acest context, ministrul a precizat că i-a solicitat șefului Inspectoratului General al Poliției o evaluare a tuturor inspectoratelor județene.

Voi continua să dispun măsuri care să conducă la o curățenie în propria orgadă. Pădure fără uscături nu există”, a mai spus Lucian Bode.

Știre în curs de actualizare