Ministrul Dan Vîlceanu: Nu putem elimina TVA-ul pentru alimente, contravine directivelor europene

Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat joi că implementarea TVA zero la alimente contravine directivelor europene, iar România ar risca infringement. Vîlceanu a mai precizat că nu a avut o discuţie în Guvern pe marginea acestui subiect. O altă măsură ce s-ar putea lua este de a plafona preţurile, însă ministrul afirmă că măsura ar duce la dispariţia unor produse de pe raft, pentru că preţul de producţie al unor produse ar fi mai mare decât preţul de vânzare.

Ian 13, 2022 - 18:20
Ian 13, 2022 - 18:22
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Dan Vîlceanu: Nu putem elimina TVA-ul pentru alimente, contravine directivelor europene
Pexels

În prezent, cota TVA pentru alimentele de bază în România este de 9%.

Nu am avut o discuţie în Guvern legată de TVA zero la alimentele de bază. Este o măsură care, cel puţin la momentul ăsta, contravine directivei TVA. Putem să discutăm orice (cu Comisia Europeană, n.r.), dar să ai o reglementare care contravine unei directive asta înseamnă infringement”, a declarat joi Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, potrivit Ziare.com.

Întrebat de exemplul Poloniei, care vrea să ia această măsură, ministrul a spus că Polonia este aproape de infringement.

Există oricând instrumentul de a plafona preţul şi de a interveni în piaţă la modul acesta, de a fixa tu preţuri de la Guvern. Ceea ce nu e tocmai ideea unei pieţe libere şi ceea ce ar duce, sunt convins, în condiţiile de piaţă actuale, cu preţuri crescute la energie, la dispariţia unor produse de pe raft. În momentul în care preţul la care tu produci este mai mare decât preţul cu care poţi să vinzi, evident că nu vei mai avea niciun fel de motivaţie să mai produci produsul respectiv. Să produci şi să îl vinzi, pentru că asta înseamnă să pierzi. Vă aduceţi aminte că în primele valuri ale pandemiei se punea problema plafonării preţului la anumite medicamente. Şi nu s-a putut întâmpla pentru că asta ar fi dus la dispariţia acelor medicamente din piaţă. E acelaşi lucru şi cu produsele celelalte”, a declarat Dan Vîlceanu.

Guvernul Ungariei va reduce prețul a șase alimente de bază începând cu 1 februarie la nivelul din octombrie, a declarat miercuri prim-ministrul Viktor Orban. Măsura vine chiar înainte de alegerile naționale din aprilie, pe fondul unei creșteri a inflației și continuă, de fapt, plafoanarea de preț deja existentă pentru energie, combustibil și credite ipotecare.