Jandarmul care a incendiat nouă maşini la Galaţi a fost trimis în judecată

Căpitanul George Daniel Băcanu este acuzat de distrugere, tulburarea ordinii şi liniştii publice, fals intelectual şi abuz de autoritate. Anchetatorii au stabilit că a aruncat benzină pe un autoturism parcat şi i-a dat foc, incendiul propagându-se apoi la alte opt maşini din apropiere.

Jandarmul care a incendiat nouă maşini la Galaţi a fost trimis în judecată

Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi a finalizat în mai puţin de două luni dosarul penal care îl are ca protagonist pe căpitanul George Daniel Băcanu, ofiţer în cadrul structurii de Pază Obiective a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Galaţi. Ofiţerul este acuzat de distrugere, tulburarea ordinii şi liniştii publice, fals intelectual şi abuz de autoritate, iar instanţa urmează să stabilească în perioada următoare legalitatea rechizitoriului şi a actelor de urmărire penală.

Nouă persoane şi o firmă de asigurări s-au constituit părţi civile în procesul civil şi îi cer daune lui George Daniel Băcanu, aflat în prezent în arest preventiv, şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Galaţi, unde este încadrat.

Un incendiu violent a izbucnit în noaptea de 12 octombrie într-o parcare a cartierului gălăţean Mazepa. Nouă maşini s-au făcut scrum, iar pagubele sunt estimate la 100.000 de euro.

La scurt timp, poliţiştii l-au identificat pe piroman în persoana căpitanului George Daniel Băcanu, ofiţer în cadrul structurii de Pază Obiective a IJJ Galaţi.

Anchetatorii au stabilit ulterior că a acţionat din gelozie, iar apoi s-a folosit de funcţie ca să îşi construiască un alibi pentru noaptea când a provocat incendiul.

"La data de 12.10.2021, în jurul orei 22:07, în timp ce se afla în timpul liber, pe fondul geloziei, a incendiat autoturismul (...) parcat în faţa scării (...) folosind un pet de 2,6 litri benzină achiziţionat în aceeaşi seară, la ora 21:47 (...), incendiul propagându-se şi distrugând alte opt autoturisme, precum şi uşa din termopan cu accesoriile sale de la intrarea în bloc. Amploarea incendiului extins la cele nouă autoturisme şi la uşa de acces în blocul susmenţionat, exploziile diferitelor pneurilor şi ale diferitelor obiecte a cauzat tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice. Inculpatul l-a determinat în aceeaşi noapte pe un subaltern al său să întocmească, fără vinovăţie, un proces verbal de control în fals în registrul de control de la Prefectura Galaţi. A doua zi, căpitanul a întocmit personal un proces verbal în fals în registrul de control la Agenţia Galaţi a BNR, solicitându-i apoi unei subalterne să declare în fals că în noaptea precedentă ar fi fost controlată de el în timpul serviciului”, spun procurorii Parchetului Militar Iaşi, potrivit Adevărul.ro.

Practic, ofiţerul a încercat să îşi acopere urmele folosindu-se de funcţia sa şi a atras alţi subalterni în crearea unor aparenţe înşelătoare.

Conducerea Jandarmeriei Galaţi s-a delimitat de acţiunea ofiţerului şi susţine că acesta era apreciat în cadrul unităţii şi trecuse toate evaluările şi testele profesionale.

Până acum, activitatea ofiţerului a fost evaluată prin calificativele ”bine” şi ”foarte bine”, acesta nu a săvârşit abateri disciplinare şi a fost declarat ”apt” la toate testările psihologice. Instituţia noastră se delimitează de astfel de comportamente şi este prima interesată în clarificarea tuturor împrejurărilor în care a fost implicat cadrul militar. Vă precizăm că au fost puse la dispoziţia Parchetului Militar toate informaţiile solicitate pe timpul anchetei şi, în continuare, vom răspunde tuturor solicitărilor. La acest moment, conform prevederilor Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare, fiind în faza de urmărire penală, în stare de arest preventiv, ofiţerul este suspendat din funcţie”, a declarat imediat după incident căpitanul Cătălin Bădin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi, potrivit Adevărul.ro.

Sursa: Adevărul.ro