Înalta Curte a Angliei și Țării Galilor a anulat decizia de extrădare în cazul lui Puiu Popoviciu

Magistrații Înaltei Curți a Angliei și Țării Galilor au decis să nu îl trimită pe afacerist înapoi în țară și au motivat că nu a avut parte de un proces corect în România.

Urmărește-ne peGoogle news
Înalta Curte a Angliei și Țării Galilor a anulat decizia de extrădare în cazul lui Puiu Popoviciu

Puiu Popoviciu a mobilizat pentru apărarea lui cele mai puternice firme de avocatură, precum și persoane extrem de influente la nivel global. Echipa de avocați a lui Popoviciu a pus pe masa Înaltei Curți de la Londra mai multe mărturii împotriva judecătorului care l-a condamnat pe Popoviciu în primă instanță.

Fostul judecător Corneliu Bogdan Ion Tudoran de la Curtea de Apel București este cel care l-a condamnat pe Puiu Popoviciu în primă instanță în 2016. Martorii au descris în detaliu presupusele legături ale judecătorului cu Gigi Becali, prezentat drept rivalul lui Popoviciu.

Judecătorul ar fi venit des într-un bar, unde juca jocuri de noroc pe bani cu Gigi Becali și Florea Pîrvu, patronul localului respectiv.

După o analiză amănunțită, magistrații englezi au acceptat câteva dintre mărturii. Judecătorul Holroyde, magistrat al Înaltei Curți, a transmis în cadrul audierilor de la Londra că unele dintre depoziții sunt credibile, motiv pentru care instanța britanică a admis apelul lui Popoviciu de a nu fi extrădat. Motivarea oficială este aceea că nu a avut parte de un proces corect în România.

„Această hotărâre de refuz a predării lui Popoviciu în baza mandatului de arestare întemeiată pe încălcarea de către judecătorul din România a dreptului la un proces echitabil, adica articolul 6 din Convenția Europeană, este o decizie fără precedent”, a declarat avocatul lui Popoviciu.

Puiu Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de închisoare- în august 2017 în dosarul Băneasa. Doi ani mai târziu, o curte din Marea Britanie a decis predarea lui Popoviciu la București, dar pe 11 iunie 2021, Înalta Curte a Angliei și Țării Galilor i-a admis apelul lui Popoviciu și a anulat decizia de extrădare.