Guvernul va prelungi astăzi acordarea șomajului tehnic până la data de 31 martie - Cum se calculează și cine beneficiază de această măsură

Ordonanţa care prevede prelungirea şomajului tehnic până la data de 31 martie şi cuantumul acesteia se află pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului de astăzi.

Urmărește-ne peGoogle news
Guvernul va prelungi astăzi acordarea șomajului tehnic până la data de 31 martie - Cum se calculează și cine beneficiază de această măsură
Foto: 7Media

Potrivit adevărul.ro, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi până la data de 31 martie 2022, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului (...) ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021.  

De aceste prevederi pot beneficia salariaţii angajatorilor pe perioada reducerii sau întreruperii temporare a activităţii total sau parţial, ca urmare a implementării măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.  

De acordarea indemnizaţiei beneficiază şi salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu excepţia salariaţilor aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă.

Indemnizaţia se calculează pentru numărul de zile în care activitatea a fost suspendată, dar nu mai târziu de 31 martie 2022. 

Indemnizaţia este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.  

Concret, un angajat care este încadrat la un salariu brut de 3.000 de lei, va primi un şomaj tehnic de 2.250 lei, din care se scad impozitul pe venit (10%), contribuţiile pentru pensii (25%) şi contribuţiile pentru sănătate (10%).

Sursa: Adevărul.ro