Fondurile UE de miliarde euro pentru fermieri și antreprenori rurali, gestionate de doi foști polițiști: Cine sunt Adrian Chesnoiu și Dorin Opreanu

Fondurile europene pentru fermierii români, antreprenorii de la sate și autoritățile locale din mediul rural sunt gestionate acum de către doi foști polițiști: Adrian Chesnoiu (PSD), ministrul Agriculturii, și Dorin Opreanu (PNL), directorul general al AFIR.

Dec 30, 2021 - 20:40
Urmărește-ne peGoogle news
Fondurile UE de miliarde euro pentru fermieri și antreprenori rurali, gestionate de doi foști polițiști: Cine sunt Adrian Chesnoiu și Dorin Opreanu
Foto: Facebook
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu (PSD), în vârstă de 39 de ani, este absolvent al Academiei de Poliție, fost director al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și fost viceprimar al Caracalului. Acesta a condus ca parlamentar Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, iar în vara anului 2020 a câștigat procesul intentat pentru demiterea sa de la șefia AFIR.
Potrivit declarației de avere, nu deține apartamente sau case, iar în conturi declară 30.000 de lei. De asemenea, nu deține acțiuni sau părți sociale, potrivit declarației de interese.
Ministrul Agriculturii are două masterate, ambele la Academia de Poliție, plus un curs de introducere în securitate națională, urmat la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” - Colegiul Naţional de Apărare.
Din 2013, a început să dețină funcții în aparatul bugetar: a fost director de cabinet la mai mulți secretari de stat, inclusiv la Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Șanse între Femei şi Bărbaţi, pe vremea când instituția avea drept secretar general un alt polițist care lucrase la direcția de informații a Internelor și era prieten cu Chesnoiu. În 2017, regimul Dragnea l-a plasat la conducerea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, unde era director general, deși studiile sale nu justificau o astfel de poziție.
Adrian Chesnoiu a condus agenția până în mai 2020, după care a fost administrator public al orașului Caracal, viceprimar al acestei localități și apoi deputat, scrie HotNews.ro.

Funcția de director general al AFIR îi revine în acest moment lui Dorin Opreanu (susținut de PNL Constanța), numit în funcție de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Asemenea lui Adrian Chesnoiu, Dorin Opreanu provine tot din Poliție: a făcut tot liceu de poliție, dar la „Neagoe Basarab” de la Buzău, unitate desființată între timp de MAI.

În 2003, Opreanu a terminat și Dreptul la Academia de Poliție, fiind coleg cu Chesnoiu timp de 3 ani acolo, potrivit StartUp Cafe.

Din 2003 până în 2011 a fost ofițer în Poliția de Frontieră, în județul Constanța, iar apoi și el, ca și Chesnoiu, a trecut câțiva ani în mediul privat.

Din 2013 și Opreanu s-a întros la stat și tot la Ministerul Agriculturii, ca și șeful său de acum, ministrul Adrian Chesnoiu.

Dorin Opreanu a activat inițial la Oficiul județean al AFIR de la Constanța și a urcat treptele profesionale, ajungând director al oficiului, în 2017, șeful său fiind tot Chesnoiu, care ocupa atunci funcția de director general al AFIR (la centru).

Opreanu, care este și consilier județean pe Constanța, din partea PNL, a fost numit director general adjunct al AFIR, după ce liberalii au preluat guvernarea. Acum, Dorin Opreanu a ajuns director general al agenției, numit de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Ministerul Agriculturii gestionează fonduri europene imense prin cele două agenții principale din subordinea sa, AFIR și APIA.

În perioada de programare 2014-2020, de exemplu, au fost puse la dispoziție aproape 20 de miliarde de euro.

În noua perioadă de programare, 2021-2027, sunt alocate 21,6 miliarde de euro pentru agricultură și dezvoltare rurală, din care AFIR va gestiona aproape 7 miliarde de euro - bani pentru fermieri, antreprenori rurali și autorități locale.

Au fost și multe scandaluri de corupție în jurul acestor fonduri UE, cel mai recent fiind chiar pe 22 decembrie 2021, când directorul general adjunct al APIA, Bogdan Dumitrașcu, a fost reținut de procurorii anticorupție, fiind acuzat de luare de mită.

Ministerul Agriculturii și agențiile sale au reușit cea mai bună absorbție de fonduri europene în România, cu rate de atragere de aproape 100%, de 15 ani de când România este membră a Uniunii Europene, dar și mai înainte, în programele de preaderare, precum SAPARD, PHARE și ISPA, în care funcționarii din agricultură și dezvoltare rurală au câștigat și multă experiență și și-au perfecționat procedurile, ceea ce îi pune și astăzi într-o poziție de competență mai bună decât a celor de la alte ministere, în ceea ce privește fondurile europene.