Finala EURO 2020: Italia este noua campioană europeană

EURO 2020. Italia a învins-o pe Anglia, 1-1, 3-2 la lovituri de departajare și e noua campioană europeană!

Urmărește-ne peGoogle news
Finala EURO 2020: Italia este noua campioană europeană
  • Au marcat: Bonucci 67 / Shaw 2
  • Executanții loviturilor de departajare: Berardi - gol, Belotti - ratare, Bonucci - gol, Bernardeschi - gol, Jorginho - ratare / Kane - gol, Maguire - gol, Rashford - ratare, Sancho - ratare, Saka - ratare
     
  • 1-0 Anglia. Shaw a plecat din propria jumătate, a ajuns până în careul lui Donnarumma, unde a primit o centrare perfectă din celălalt flanc, trimisă de Kieran Trippier. Italienii l-au scăpat din marcaj, iar Shaw, liber, a șutat din prima, năprasnic, bară-gol!
  • 1-1. Squadra Azzurra egalează în urma unui corner. Mai întâi, Pickford a avut noroc la lovitura de cap a lui Verratti, care a lovit bara. „Vulpoiul” Bonucci a fost pe fază și a împins mingea în plasă din apropiere.

A bătut gongul pe "Wembley". Dans, focuri de artificii, explozie de culoare, la ceremonia de închidere. Și ultima repriză de fotbal, marea finală la Euro 2020. Eder, cel care a marcat golul triumfului Portugaliei la precedentul turneu, a adus trofeul pe teren. La imnuri, Fratelli d'Italia a fost mai impresionant decât God Save the Queen, cu azzurrii în transă. Ultimul act putea începe. Intens!

Citește și: Mesajul transmis de Prințul William, după ce Anglia a pierdut finala EURO 2020 pe teren propriu

După 33 de victorii, Roberto Mancini era sigur de echipa sa. Nu a făcut nicio schimbare. Aceiași albaștri, același sistem, 4-3-3, ca la semifinale. Gareth Southgate a modificat și planul tactic, și un jucător: 3-4-3 (5-4-1 pe faza defensivă), în loc de 4-2-3-1, Trippier schimbându-l pe Saka.

Și ideea lui Southgate a dat imediat rezultat. Tocmai Trippier avea să influențeze finala încă din start. Pe contraatac, el a centrat peste întreaga defensivă italiană și Shaw a șutat devastator, la colțul scurt. Dropgol, ca la rugby! Assist fundașul dreapta, gol fundașul stânga. Prima reușită a lui Shaw la națională. Trecuseră un minut și 52 de secunde. Cea mai rapidă deschidere de scor din istoria finalelor CE. 0-1 (2).

În tribună, Spinazzola nu-și găsea liniștea. Revelația squadrei ratase, din cauza unei rupturi a tendonului ahilean, tocmai ultimele două partide. Cele mai importante. Colectiv, Italia n-a putut fisura "zidul" insular în prima repriză. Doar Chiesa a scăpat o dată, după o cursă individuală. 

Trasorul însă, pe lângă. În 45 de minute, albii au avut un șut, un gol. În rest, apărare-contraatac. Rivalii, cinci mingi spre poartă, una cadrată, zero goluri. Posesia nu i-a ajutat pe jucătorii lui Mancini. La reluare, chiar din primul minut, Sterling a forțat iar penalty-ul. Kuipers nu s-a mai păcălit, precum compatriotul Makkelie, în semifinale.

În 2012, peninsularii au fost învinși de Spania în finala Euro, 0-4. Chiellini și Bonucci erau și aseară pe teren. Încă o înfrângere? Primul eșec azzurro după 33 de meciuri? Din nou, Chiesa a fost aproape de golul egalării. Dar Pickford a salvat. Portarul Angliei a respins și balonul lui Verratti, bară. Bonucci a fost acolo și a marcat, din 2 metri. 1-1 (67).

Cel mai în vârstă marcator dintr-o finală, la 34 de ani și 71 de zile.

S-a accidentat Chiesa. Tocmai el. Și nu s-a mai înscris. Prelungiri. A doua finală CE la rând cu extra time. Italienii au cerut penalty la mâna lui Stones. Lipită. Nimic. Penalty-uri. La 11 metri, Italia a fost mai inspirată. Și câștigă Euro după 53 ani!

Gazeta Sporturilor