Ce sunt și cât costă măștile de protecție tip FFP2

Autoritățile din România discută noile măsuri care ar putea fi adoptate, în condițiile în care tulpina Omicron se răspândește din ce în ce mai mult prin țară. Printre aceste măsuri se numără și recomandarea de a purta mască de protecție FFP2.

Ian 4, 2022 - 13:00
Ian 4, 2022 - 19:21
Urmărește-ne peGoogle news
Ce sunt și cât costă măștile de protecție tip FFP2

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat luni, 3 ianuarie, o şedinţă la Palatul Victoria pentru a analiza măsurile de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, transmite Guvernul.

„În cadrul întâlnirii a fost prezentată evoluţia pandemiei în ţară şi la nivelul Uniunii Europene, fiind evidenţiate o serie de măsuri avute în vedere în funcţie de această situaţie, care să protejeze sănătatea românilor şi să permită continuarea funcţionării şcolilor, precum şi a sectoarelor economice. Continuarea vaccinării a fost subliniată ca fiind cea mai sigură soluţie de protejare a vieţii şi sănătăţii românilor faţă de formele grave de îmbolnăvire generate de SARS-CoV-2. Pe de altă parte, una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenţie, care ar putea fi generalizată la nivelul întregii ţări, rămâne portul corect al măştii chirurgicale sau al altor tipuri de măşti care să respecte standardele FFP2”, arată comunicatul de presă transmis de Guvern.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, recomandă purtarea măștilor chirurgicale sau FFP2, în locul măştilor textile.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că măștile chirurgicale sau FFP2 sunt cele recomandate să le purtăm acum, înaintea valului 5, în locul celor textile, având în vedere că această nouă variantă Omicron este mult mai contagioasă. Practic, masca devine principalul mijloc de protecție, alături de vaccinare, potrivit digi24.ro.

Masca FFP 2 are notat pe ea acest simbol.

Pe site-urile de profil, prețul pentru o cutie cu 20 de măști FFP 2 pornește de la 25 de lei și la unii furnizori ajunge chiar și la 60 de lei.

Mastile de protectie respiratorie tip FFP2 / KN95 ofera protectie impotriva particulelor solide si lichide cu diametrul mai mare de 0.3 microni, inclusiv microorganisme vii precum anumite bacterii sau virusi.

Produsul este fabricat din 5 straturi de protectie. Impreuna ele creaza o bariera de protectie excelenta.

Eficienta filtrarii particulelor ≥ 95%”, se arată în descrierea produsului, potrivit Ziare.com.

Producătorii au prezentat și o serie de avantaje:

  • Filtrare excelenta si respiratie usoara
  • Eficienta ridicata impotriva virusurilor si bacterilor
  • Se potriveste usor si se poarta confortabil
  • Clema nasului ajustabila
  • Suport ajustabil ptr reglarea buclelor mastii in jurul capului.
  • Elastic confortabil.
  • 5 straturi de protectie

Măștile respiratorii FFP sunt confecționate dintr-un material conceput pentru a filtra aerul sau impuritățile și se bazează pe un sistem de clasificare ce indică cât de multă protecție oferă. Astfel, avem măști FFP1, FFP2 și FFP3.

Măștile de tip FFP1 protejează împotriva particulelor mari și solide. Purtarea acestui tip de mască este potrivită numai pentru protecția împotriva substanțelor iritante, dar care nu sunt dăunătoare. Din acest punct de vedere eficiența minimă a filtrului este de 78%-80%, scrie b1.ro.

Tipul de măști FFP1 este folosit în special în situații în care anumite substanțele pot provoca apariția unor iritări la nivelul tractului respirator.

Acestea sunt utile în special pentru protejarea de substanțe solide și pentru oprirea particulelor mai mari, o utilizare largă a lor se realizează în sectorul construcțiilor sau în industria alimentară. Filtrează cel puțin 80% din particulele găsite în aer cu o dimensiune de până la 0,3 μm și pot fi utilizate atunci când valoarea limită a expunerii profesionale nu este depășită de mai mult de 4 ori.

Măștile de tip FFP2 (n95): blochează particulele periculoase în proporție de 94%. Reprezintă un nivel superior de protecție comparativ cu măștile de tip FFP1. Ele sunt echivalentul european al măștilor N95 utilizate în SUA, capabile să blocheze particulele mici aflate în aer, cu o dimensiune de până la 0,3 μm, în proporție de 94%.

Au un sistem de filtrare cu strat de carbon activ care permite stoparea expunerii la aerosoli, ceață și fum. Acesta este motivul pentru care măștile de tip FFP2 sunt folosite în industria grea, cea metalurgică sau ce minieră.

În ceea ce privește folosirea pentru evitarea infectării cu noul coronavirus, OMS recomandă folosirea unei măști de tip FFP2, în ciuda faptului că protecția nu este totală. Anumiți aerosoli lichizi pot trece în anumite condiții de filtrul măștilor de tip FFP2.

Măștile care oferă cel mai înalt nivel de protecție sunt cele de tip FFP3, care protejează împotriva substanțelor în concentrații foarte mari. FFP 3 poate bloca atât aerosoli lichizi cât și pe cei solizi. Protocoalele OMS actuale prezintă măști de față FFP3 pentru controlul infecțiilor cu virus și bacteriene atunci când contagiunea este răspândită prin tuse și strănut (cum ar fi coronavirusul).

De asemenea, sunt utilizate de către profesioniștii din domeniul Sănătății, atunci când manipulează substanțe chimice periculoase.

Sursa: Ziare.com