Avertisment InfoCons și RAR: Anvelopele all season nu sunt anvelope de iarnă

Registrul Auto Român (RAR) nu consideră anvelopele proiectate pentru toate anotimpurile ("all season") drept anvelope de iarnă, se precizează într-un comunicat remis marţi de organizaţia de protecţie a consumatorilor InfoCons.

Oct 5, 2021 - 17:56
Urmărește-ne peGoogle news
Avertisment InfoCons și RAR: Anvelopele all season nu sunt anvelope de iarnă

"Apariţia sezonului rece (...) reprezintă (...) demararea procesului de înlocuire a anvelopelor de vară, cu unele mai potrivite vremii - anvelopele de iarnă. (...) 'All seasons', dar nu iarna! Anvelopele de tipul all-seasons nu sunt o variantă fiabilă, întrucât acestea nu sunt asmilate anvelopelor de iarnă, potrivit Registrului Auto Român", se menţionează în comunicatul InfoCons.

Organizaţia de protecţie a consumatorilor redă definiţia formulată de RAR anvelopelor pentru toate anotimpurile: "Denumirea de anvelopă all-season este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG nr. 5 /2011".

InfoCons arată că anvelopele legale pentru sezonul rece trebuie să aibă inscripţionate literele "M" (de la "mud" - nămol, în limba engleză) şi "S" (de la "snow" - zăpadă, în limba engleză).

InfoCons aminteşte că legislaţia stabileşte drept obligatorie dotarea automobilului cu anvelope de iarnă, în anumite condiţii: "Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevazută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpada, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar in cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate".

Amenzile pentru şoferii care nu respectă legislaţia în vigoare sunt cuprinse între 9 şi 20 de puncte de amendă, adică între 1.305 şi 2.900 de lei. De asemenea, este posibilă ridicarea certificatul de înmatriculare a maşinii, potrivit comunicatului InfoCons.